Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > AMPOSTA I EL SEU SISTEMA ESPORTIU ESDEVENEN L'ESCENARI D'UN NOU MONOGRÀFIC DE L'ACGEP

AMPOSTA I EL SEU SISTEMA ESPORTIU ESDEVENEN L'ESCENARI D'UN NOU MONOGRÀFIC DE L'ACGEP

06/06/2017

El monogràfic de l'Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals "Instal·lacions Esportives: claus de disseny i gestió eficient" escollí la ciutat d'Amposta com un referent a les Terres de l'Ebre per la seva aposta pel sistema esportiu integrant instal·lacions esportives municipals de qualitat, el Centre de Tecnificació i el segell de Destinació de Turisme Esportiu atenent els seus actius esportius històrics, culturals i naturals. Prop de 40 gestors esportius d'arreu de Catalunya participaren de la jornada celebrada a EUSES Terres de l'Ebre gaudint de ponències d'alta qualitat que han donat resposta a les inquietuds dels assistents.

El passat dimarts 6 de juny, Amposta acollí el monogràfic "Instal·lacions Esportives: claus de disseny i gestió eficient" a la universitat d'EUSES Terres de l'Ebre. La jornada fóu inaugurada per l'excel·lentíssim alcalde de l'Ajuntament d'Amposta, Adam Tomàs, la Representant Territorial de l'Esport de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Cinta Espuny, el Regidor d'Esports de l'Ajuntament d'Amposta, Marc Fornós i el President de l'ACGEP, Pep Campanya. Més d'una trentena de gestors esportius procedents de les 4 províncies es donaren cita a la jornada formativa organitzada per l'Associació Catalana de Gestors Esportius.

Ignasi Fàbregas, Tècnic d'Esports Municipal d'Amposta i Director del Centre de Tecnificació Terres de l'Ebre, exposà el model esportiu d'Amposta on es sinergien les instal·lacions esportives municipals, l'activitat pròpia del Centre de Tecnificació d'Amposta en les modalitats d'esgrima, rem, natació, handbol i atletisme, i el desenvolupament de segell de Destinació de Turisme Esportiu que posa la cirereta a l'aposta clara d'una ciutat que té en l'esport, un dels seus principals actius.

Marc Vilabrú, Gerent-Tècnic de l'Àrea Municipal d'Esports de l'Ajuntament de L'Ametlla de Mar i delegat de l'ACGEP a Tarragona i Terres de l'Ebre, plantejà les claus d'eficiència en la gestió d'instal·lacions i serveis esportius fonamentant-se en el marc competencial, la necessitat d'aprofundir en les polítiques esportives, el perfil del gestor esportiu i les necessitats de planificar.

En finalitzar la ponència tots els assistents pogueren gaudir d'un cafee-break gentilesa de l'Ajuntament d'Amposta.

Josep Bordera, soci-director de Sènia Esport, abordà les dificultats i les claus en la gestió d'un complex esportiu amb piscina coberta, entre d'altres, en un municipi de poc més de 5.000 habitants. La reducció de costos, l'estalvi energètic i la professionalitat, polivalència i esforç personal esdevenen protagonistes en la seva experiència representativa de bona part de les tantes poblacions petites de Catalunya.

Josep Inglés, Responsable d'Instal·lacions del Patronat Municipal de Tarragona, recalcà que tot el que es fa, ha de ser en pro de la satisfacció dels usuaris i mostrà un dels models d'excel·lència a nivell nacional en la gestió directa de les instal·lacions i serveis esportius municipals d'una capital de província, sense renunciar a la professionalitat, la qualitat i el rigorós control de tots els processos que formen part de la gestió operativa de les instal·lacions.

Albert Vidal, delegat d'Enerkia, afegí la necessitat de sotmetre a auditoria energètica el parc d'instal·lacions esportives i altres equipaments, i de la rentabilitat econòmica i mediambiental que pot suposar incorporar un assessor energètic especialitzat que, en ocasions, col·labora en les inversions necessàries per a reduir el consum energètic de les nostres instal·lacions, a canvi d'un percentatge de l'estalvi que són capaços d'aconseguir. Sense dubte, un aspecte que ha de fer-nos reflexionar a tots plegats essent concients de l'alta despesa energètica inherent a alguna de les instal·lacions esportives que gestionem.

La jornada de matí, la tanca una ponència-col·loqui a càrrec de l'arquitecte urbanista especialitzat en instal·lacions esportives, Juan Andrés Hernando, soci-propietari de Hernando i Sauqué Arquitectes, que incidí en el paper clau que hem d'exercir els gestors esportius pel que fa el disseny inicial de les instal·lacions esportives per afavorir la funcionalitat requerida al treball que efectua l'arquitecte que, de vegades només es valora per la bellesa de l'edifici construït i no per la resposta que dóna a les necessitats desitjades. Hernando convidà als assistents a ser crítics amb la realitat actual, ancorada en la concepció de l'esport tradicional del segles passats, a la que hem d'incorporar la recreació i l'activitat física no convencional a la que tendeix la població, procurant canalitzar aquesta realitat cap a noves propostes de serveis que puguin conviure amb activitats no estrictaments esportives però que demanda actualment la societat d'avui i, provablement, del futur.

Finalitzada una exigent jornada de conferències, arribà el torn del dinar amb l'ansiat networking que es genera i on, en ocasions, es deriven majors coneixements, vivències i contactes que a la pròpia jornada oficial.

A la tarda, el Regidor d'Amposta, Marc Fornós, i el Director del Centre de Tecnificació, Ignasi Fàbregas, iniciaren un tour per l'unificat conjunt d'instal·lacions esportives que constitueixen el cor esportiu de la ciutat d'Amposta; pavelló i pistes poliesportives, camps de futbol i d'atletisme, piscina coberta i descoberta, sala d'esgrima i centre de tecnificació de rem, constitueixen, amb el riu Ebre com a valor intangible, un autèntic centre neuràlgic de l'esport territorial, que hem pogut visitar a peu sense major esforç de l'assistent.

Una jornada profitosa pels amants de la gestió esportiva i l'esport, en un marc i anfitrions idonis amb el caliu especial de les Terres de l'Ebre.

Des de l'ACGEP volem agrair la col·laboració de l'Ajuntament d'Amposta, de la Representació Territorial de l'Esport, d'EUSES Terres de l'Ebre, particularment a Marc Fornós, Ignasi Fàbregas, David Morales i Xavi Nadal, pel regal del seu temps. Així mateix donar les gràcies a Electro Júlio, Sports Fevi i Tecnosport per la col·laboració logística en la jornada.

L'any vinent, l'ACGEP preveu desplaçar-se a Reus, en la seva aposta per la descentralització de la formació continuada en Gestió Esportiva.

Arxius adjunts

Arxivat a: General

Patrocinadors de l'ACGEP