Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > Donar suport als fills en l'activitat esportiva afavoreix la seva autoestima

Donar suport als fills en l'activitat esportiva afavoreix la seva autoestima

13/09/2017

 

Científics de la Universitat de Jaén han realitzat un estudi que assenyala que el suport parental cap a la pràctica d'exercici físic en els adolescents influeix positivament en la seva autoestima i eficiència acadèmica. Els diners invertits i l'acompanyament a instal·lacions esportives són els dos factors més determinants per als nens en aquesta etapa de la seva vida. El projecte, desenvolupat per membres del grup de recerca Activitat Física Aplicada a l'Educació i la Salut (Afaes), va analitzar l'activitat física en adolescents i el seu context familiar a través d'un estudi transversal i un programa d'intervenció en pares i fills de dos anys de durada.

En concret, aprofundeix en la possible influència que la coparticipació o implicació parental en l'activitat física dels seus fills pogués tenir sobre la pròpia activitat física, variables psicològiques i salut dels joves. Per a això, es va dissenyar un programa d'intervenció conjunta per a pares i fills dirigit a la promoció d'uns hàbits de vida més saludables, amb eix en la pràctica d'activitat física i millora del nivell de la condició física.

 

El focus principal del projecte han estat joves adolescents entre 12 i 18 anys de diferents centres d'educació secundària de la província de Jaén, i els seus pares.

 

Emilio J. Martínez, director del grup de recerca i professor del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UJA, ha explicat que "considerem que aquesta és una edat de risc, ja que sovint els pares relaxen l'atenció sobre l'activitat física dels fills, i realment és un període clau, ja que és quan comencen a incrementar-se les actituds sedentàries dels joves "

Es va realitzar la implementació de dos programes d'activitat física extraescolar, que consistien en realitzar almenys una hora extraescolar al dia d'activitat física a una intensitat entre moderada i vigorosa. La proposta d'activitats diàries era lliure i autoadministrada pels participants, encara que la seva idoneïtat havia de ser supervisada per pares i professors d'Educació Física. El temps utilitzat en la pràctica, calories consumides i freqüència cardíaca mitjana i màxima eren registrades diàriament a través d'un pulsòmetre. El dispositiu de control era mitjançant un podòmetre que comptabilitzava el nombre de passos diari. Martínez ha afegit que "el problema per als professors d'Educació Física és que actualment només disposen de dues hores lectives a les setmana. No obstant això, la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és que perquè un jove sigui considerat actiu, ha de fer com a mínim una hora al dia d'activitat física de moderada a vigorosa durant cinc dies a la setmana ". Per això, per augmentar l'adherència a aquests programes, es va recomanar que la pràctica d'exercici físic fos de forma grupal, amb amics o familiars. Entre les propostes d'activitats estava caminar amb amics a pas lleuger almenys una hora al dia, l'assistència a escoles esportives afavorint la incorporació a esports col·lectius, activitats a la natura un cop a la setmana, pujar i baixar les escales en lloc d'utilitzar l'ascensor o participar en les tasques domèstiques, entre d'altres.

Els resultats obtinguts mostren que el suport parental instrumental, per exemple en l'ànim perquè el fill practiqui activitat física, en els diners invertits o en l'acompanyament a les instal·lacions esportives, que reben els nens, és el tipus de suport que més es va relacionar amb una major freqüència setmanal de pràctica d'activitat física i diversió per dur-la a terme, independentment de l'índex de massa corporal.

 

Així mateix, es mostra que els nois i noies adolescents que reben més suport parental instrumental, així com les noies de pares més actius físicament, tenen un millor rendiment acadèmics en assignatures troncals com a Llengua, independentment de l'estatus socioeducatiu familiar.

 

"El foment del suport parental cap a la pràctica sistemàtica d'activitat física dels fills adolescents pot ser clau per a la millora del nivell de condició física, l'augment de la pràctica d'activitat física i podria influenciar positivament en l'autoconcepte, autoestima i rendiment acadèmic de els joves ", ha indicat l'investigador.

 

En aquest sentit, els responsables d'aquest projecte suggereixen als pares amb fills adolescents, "la pràctica habitual i conjunta d'activitat física dins de l'entorn familiar" i s'insta a "un suport instrumental continu cap al foment de l'activitat física dels fills , a causa de la gran quantitat de beneficis que pot provocar tant a curt com a llarg termini ".

 

El grupo de investigación Actividad Física Aplicada a la Educación y la Salud de la UJA lleva desde hace cuatro años estudiando la influencia del contexto familiar en la práctica física y deportiva de los hijos. Este proyecto, financiado con los fondos propios de la UJA para I+D+i, ha sido la continuidad de otro anterior centrado en las relaciones parentales sobre la actividad física, obesidad juvenil, calidad de vida y rendimiento académico en adolescentes de Andalucía.

 

En concreto, junto a Emilio J. Martínez, han trabajado otros miembros del grupo de investigación Afaes como Manuel J. de la Torre-Cruz, profesor del Departamento de Psicología de la UJA, y Alberto Ruiz-Ariza, personal investigador predoctoral, así como los doctorandos Sara Suárez-Manzano y Sebastián López-Serrano.

 

 



Arxivat a: General, Socis

Patrocinadors de l'ACGEP