Notícies

Portada > Actualitat > Noticies > Comunicat de l'ACGEP en relació a la situació actual del sector esportiu

Comunicat de l'ACGEP en relació a la situació actual del sector esportiu

04/09/2020

Des de l’Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals (ACGEP) celebrem l'inici d'aquest nou curs, oferim el nostre suport a tots els gestors/es i entitats esportives del territori i defensem aquest decàleg que recull el posicionament del nostre col.lectiu. “L’ESPORT ÉS UN SERVEI ESSENCIAL. ÉS SALUT. ENTRE TOTS FEM-M’HO POSSIBLE.”


Des de l’Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals (ACGEP) celebrem l'inici d'aquest nou curs amb els centres esportius oberts i la gradual reactivació dels esdeveniments esportius i oferim el nostre suport a tots els gestors/es i entitats esportives del territori atenent que les decisions, mesures, protocols i qualsevol actuació, quan és consensuada per un col·lectiu professional, reforça el valor deontològic i jurídic.

Des de l’ACGEP defensem aquest decàleg que recull el posicionament del nostre col·lectiu:

1. L’esport, és un servei essencial d’utilitat pública. La pràctica esportiva és quelcom beneficiós sobre tot perquè ofereix, entre molts altres avantatges, salut, diversió, formació, socialització i integració.

2. Considerem que qualsevol decisió que ajudi al bon funcionament del sector, el manteniment de l'obertura de les instal·lacions i gimnasos així com la celebració dels esdeveniments esportius, llevat casos molt excepcionals, serà ben rebuda, acceptada i justa.
Creiem que s’ha de treballar en aquesta línia doncs no es pot penalitzar els que han fet bé les coses: esport, cultura i comerç; elaboració de plans de reobertura, adaptació de protocols, inversió en infraestructures i materials, senyalització d’espais garantint distanciaments de seguretat, adaptació dels aforaments a vestidors i dutxes, implantació de softwares de control d’aforaments i cita/reserva prèvia, dimensionament de la despesa en higiene i desinfecció (personal i material),...

3. Cal protegir de forma especial el sector, especialment el privat, en aquest moment delicat i afavorir-ne la seva activitat i viabilitat, sempre que sigui possible i disposi i executi rigorosament els plans, protocols i mesures adequades davant la Covid-19 que estableixin les autoritats sanitàries.

4. L’administració autonòmica, supramunicipal i municipal, ha d’invertir en vigilar el compliment de les mesures establertes per part dels individus i per part de les organitzacions. S’han de sancionar específicament conductes inapropiades individuals, col·lectives o de les organitzacions i empreses.

5. Cal educar i promoure la responsabilitat compartida entre titulars de les instal·lacions, els organitzadors d’esdeveniments, els gestors i treballadors/es i els seus usuaris/es amb especial col·laboració dels Clubs Esportius que fan ús d’instal·lacions esportives municipals que s’han de recolzar amb les respectives Federacions per a fixar els protocols adients a la seva modalitat esportiva.

6. En relació a les competicions i els esdeveniments esportius, les Federacions, els Consells i els organitzadors implicats són clau per col.laborar en la elaboració de protocols factibles per a les entitats de cara a la represa de les pretemporades, temporades i competicions, especialment en aquells esports on no es pugui garantir la distància de seguretat. Derivar la responsabilitat a les entitats o tècnics sobre unes mesures de difícil compliment no és ni el camí, ni la solució.

7. Cal pensar globalment però actuar localment i tant les administracions com les delegacions territorials de les Federacions i Consells Esportius Comarcal coneixen molt millor la realitat de cada territori i les mesures i restriccions a implementar. Cal ser coherents amb la premissa i regular específicament des de la proximitat tot i la dificultat que comporta.

8. S’ha de treballar plegats des de l’àmbit de la corresponsabilitat entre tots els agents implicats: administració pública, federacions, associacions, clubs i empreses garantint en tot moment la seguretat personal i jurídica de tots ells.

9. Cal evitar una altra possible aturada, aquesta podria deixar molt tocat econòmicament el sector.
El sector privat, podria arribar a desaparèixer en bona part i la tresoreria del sector públic hauria de fer front a l’equilibri econòmic dels contractes de serveis i a la disminució en alguns casos de més del 50% dels ingressos d’explotació previstos per al present exercici econòmic.
També tindrem efectes col·lateralment a la ciutadania com l’increment del sedentarisme, auto-programació potencialment deficient de l’activitat física, sense l’acompanyament dels preparadors i tècnics qualificats i especialitzats, amb possibles lesions per sobre-entrenament i inadequació de l’activitat realitzada.
La reducció de l’alta socialització inherent a la pràctica d’activitat física en entitats i instal·lacions esportives, la disminució de l’aportació a la salut mental i integral que comporta l’activitat física per a la població en cas d’un nou tancament, podrien ser altres efectes negatius.

10. Hem de fer possible i viable l’activitat física i esportiva al nostre territori. Cal ser conscients que haurem de conviure amb la Covid-19 com a mínim durant una nova temporada esportiva. Ens hem d’adaptar a aquesta “nova normalitat”. S’han de consensuar i dotar de congruència els plans i protocols (accessos, aforaments, circulacions, mesures d’higiene, necessitat de tests, estabilització de grups si és que es pot,...) entre els gestors de les instal·lacions i els espais de concurrència pública d’ús esportiu, les Federacions i les associacions i clubs esportius i les empreses de sector de l’activitat física i l’esport.

“L’ESPORT ÉS UN SERVEI ESSENCIAL. ÉS SALUT. ENTRE TOTS FEM-M’HO POSSIBLE.”

Arxivat a: General

Patrocinadors de l'ACGEP